Siirry pääsisältöön

Paljon tapahtumia...

Tässä on nyt taas vierähtänyt pitkä tovi edellisestä postauksesta... Minulla jatkui lukio ja ylioppilaskirjoitukset ja Mappea piti liikuttaa enemmän kuin ennen niin ei ole ollut aikaa. Paljon on tapahtunut tässä välissä ja niistä aion nyt tässä kertoa. Lisäksi uudesta tulokkaasta, Piirrosta tulee oma erillinen postauksensa.

Ensinnäkin reilu kuukausi sitten Mappe alkoi laahata oikeaa takajalkaansa ja oli todella haluton liikkumaan. Käytiin sitten klinikalla, epäiltiin nivelrikkoa. Siinä vaiheessa kun taivutuksissa Mappe ontui joka jalan joka niveltä, oli tilanne todella toivoton. Otettiin sitten röntgenkuvat ja niissä ei ihmeen kaupalla näkynyt mitään pientä kulumista pahempaa, luutuneita kinnerpatteja lukuunottamatta :O Sitten pääteltiin että Mapen kavioiden vinoudesta johtuen sen nivelet olivat menneet kipeäksi ja lisäksi sen takaosan lihakset olivat tosi tosi heikot. Ell sanoi myös että Mapen on laihduttava paljon! (Eikä ihme että se lihoi kun oli puolet kesästä saikulla..) Hän sitten suositteli kengittäjää korjaamaan Mapen kavioita ja lisäksi sanoi että Mapen takaosa on kuntoutetettava suunnitelmallisesti mikäli halutaan, että se tulee kestämään.

Olin alkanut korjata sen kavioasentoja enkä tiedä, missä mentiin vikaan mutta kun vietiin Mappe klinikan sairaskengittäjälle laitettavaksi, hän totesi että oikeaan suuntaan olin lähtenyt tekemään, en vaan tarpeeksi "rajusti". Hän kun tietenkin katsoi kuvista Mapen jalka- ja kavioluun asennot niin hän sitten tiesi tarkalleen miten paljon niitä uskaltaa lähteä muokkaamaan. Mapelle tuli eteen kiilapohjalliset jotta kavioluu olisi paremmassa asennossa ja kenkä antaisi jalalle tuen oikeaan kohtaan. Tämän ja parin viikon kipulääkekuurin jälkeen Mappe on ollut kuin eri hevonen!

Ylemmässä klinikan jälkeen, kuntoutuksen alussa, alemmassa kuukauden kuntoutuksen jälkeen :)
Klinikan jälkeen aloitin kuntouttamaan Mappea. Ensin puolitoista viikkoa kävelyä mahdollisimman hyvässä asennossa sekä paljon avoja ja väistöjä takaosan aktivoimiseksi, menimme myös puomeja. Tämän jälkeen aloimme pikkuhiljaa ravailla ja viikon ravailun jälkeen laukata. Siitä pikkuhiljaa aloimme tehdä enemmän ja enemmän, ja eilen oli ensimmäinen Vuokon valkka saikun jälkeen.

Voi miten hyvä Mappe olikaan! Kun sain pohkeilla sen selän nostettua niin se alkoi taipua kumpaankin suuntaan sekä kulki pyöreässä muodossa oikein letkeästi <3 Jopa laukka oli kolmitahtista, joskin voimatonta. Se liikkuu nyt niin paljon oikeaoppisemmin kuin ennen niin uskon että voima alkaa kehittyä melko nopeasti :) Saimme Vuokolta paljon kehuja, Mappe oli hänenkin mielestä yllättävän hyvä. Ainoa miinus on että Mappe on aivan liian hidas pohkeelle, reaktio tulee kyllä mutta 3 askelta myöhässä. Aiemmin esim raviin siirtymisissä Mappe ei ole oikein pystynytkään ponnistamaan kunnolla raviin vaan aina käynnin ja ravin välillä on muutama ihmeellinen könkkäaskel. Nyt kuitenkin esim maastossa Mapella ei ole ollut mitään ongelmaa siirtyä vaikka pysähdyksestä raviin, joten voiman puutteesta ei enää ole kyse. Mappe ei vaan viitsi, kun ei ole kerran aiemminkaan tarvinnut :D No, tähän tulee nyt muutos, ja joka siirtyminen tehdään mentaliteetilla :"ravi tulee NYT eikä kohta!" jos näin ei ole, eli Mappe on jäänyt liian hitaaksi, niin siirtyminen otetaan uudelleen nopealla syötöllä niin kauan että se onnistuu.

Kylmäyksessä jokin aika sitten :)
Tänään Mappe oli vielä parempi kuin eilen, tallitututkin sanoi että on ihan eri hevonen, ja eräs vielä että se on parempi kuin hän olisi uskonut että siitä voisi edes tulla. Ja ollaan kuitenkin vasta reilu kuukausi kuntoutettu saikun jälkeen :O Tänään ei ollut mitään ongelmaa saada selkää ylös, vaan Mappe muisti jo suurimmilta osin itse, ja vähintäänkin parin muistutuksen jälkeen kiltisti jatkoi :) Myöskään siirtymisten kanssa ei tarvinnut tapella läheskään yhtä paljoa kuin eilen, vaikka tänäänkin muutaman kerran joutui neuvottelemaan, että onko nyt ihan pakko. No, KYLLÄ ON :D Mappe oli ihanan letkeä ja pehmeä, pyöreällä kaulalla ja oikein miellyttävä suusta. Ja sehän on Mapen kohdalla täysin uutta :D Pikkuhiljaa uskallan sanoa, että vihdoin hevoseni on oikeasti KIVA ratsastaa! No, työtä sen eteen on kyllä tehtykin...Jopa sen lisäykset lähtivät ihan eri malliin kuin ennen, pääsi muutama "OHO!" katsojien suunnalta, olivat vissiin yhtä yllättyneitä kuin minäkin :D Kaiken kaikkiaan Mappe oli tänään varmaan parempi kuin se on ikinä ollut <3 Sitä odotellessa kun voimaa tulee lisää ja liikkeeseen enemmän pontevuutta, ai että :D
Mellaa <3 

Mapen arki tulee nyt hieman muuttumaan kun se on kunnossa ja tiedämme sen kinnerpateista. Ensinnäkin alkukäynnit tulevat aina olemaan vähintään 20min. Lisäksi treenataan vähän enemmän kuni aiemmin, sillä ell sanoi että jos sen haluaa saada kuntoon, sen on oltava aktiivisessa treenissä. Isän kävelytyspäivät siis vähenevät ja minun ratsastuspäivät lisääntyvät. Lisäksi vapaapäiviä sille ei tule, ellei joskus ole aivan absoluuttinen pakko. Silloin, kun se kaipaa lepopäivän, käy isä sen kävelyttämässä :) Lisäksi otan tavoitteekseni että kerran viikossa maastoillaan kunnolla kuntoa kasvattaen ja kerran viikossa mennään kavaletteja ja puomeja. 2 päivää viikossa olisi kävelyä, tietenkin sijoitettuna sopivasti treenien väliin. Näin ollen puhdasta sileän työskentelyä jää 3 päivää viikossa. Toki kentän kunto ja muut kiireet vaikuttavat tähän, mutta tätä tavoitellaan :D

Viime viikolla, ennen suurta "ahaa-elämystä" selän noston ja rehellisen peräänannon suhteen :D
Ilmeeni :D:D:D

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paranemaan päin! :)

Mappe on nyt paranemaan päin :) Muutamia kertoja ollaan nyt ravattu ja jalka ei ole siihen reagoinut mitenkään. Polven alapuolella (vammakohdassa) koko tämän ajan ollut turvonnut kohta on nyt jo melkein kokonaan hävinnyt :) Ainoastaan tiistain maneesireissun jälkeen kun otimme siellä ensimmäiset laukat sekä ravasimme useamman pätkän kuin tähän mennessä, oli keskiviikkona jalka lievästi turvonnut ja lämmin. Mutta tänään torstaina taas normaali joten ei hätää :) Nyt vaan tiedetään ettei vielä laukkaa. Hiljaa hyvä tulee :) Muuten Mapen ylimääräisen energian taso on pienentynyt mukavasti eikä se enää paljoa rieku. Kylmäys vaan välillä kyllästyttää :D Käytimme sille taannoin ammattikengittäjän kertaalleen ja nyt taas tiedän miten edetä kun kengitän itse. Suunnitelmissa itse kengittää taas muutama kerta ja silloin tällöin käyttää ammattilainen katsomassa tilanne. Nyt jatkamme edelleen lyhyitä ravipätkiä jonkun aikaa. Hyvä asia on, ettei minkäänlaista epäpuhtautta/ontumista ole ollut

Maneesilla :)

Käytiin siis toissapäivänä (sunnuntai 10.6) maneesilla. Minä menin Kingillä ja Ella Monsterilla. Essi kuvasi, nosteli puomeja ja rakensi esteet xD ja neuvoi :) matkalla maneesille laukattiin aika kovaa, ja Kingi sitten päätti kaartaa ojaan. Oltiin siinä puoliksi menossa ojaan, ja minä sitten lensin selsätä pää menosuuntaan, selälleen maahan xD tai melekin ojaan, oltiinhan siinä jo puolessavälissä menossa. Kingi onneksi pysähty niin etten alle jääny :) Kengänki sain jalasta jotenkin kovin ihmeellisesti, en vieläkään tajua miten se lähti ?:D Noh, sitten jatkettiin matkaa, ja meinattiin taas kaartaa ojaan. En tosiaan tiiä mikä erajormuushalu tälle ponille tuli ?! Tällä kertaa ne kuitenkaan tullut alas, niin jatkettiin matkaa. Maneesilla sitten Essi oli jo rakentanu esteet, ja oltiin ravattu ja luakattu matkalla, niin päästiin sitten heti hyppäämään. Ensin mentiin jumppista, puomi-kavaletti-puomi-kavaletti-puomi tai jotenkin noin :) Kingi oli aluksi ihan ihmeissään ; mihin jalat laitetaan?

Mappe & Kingi + HANKITRREENIT !

Eli eilen(27.1) kävin Mapella pellolla, hangessa ensin ilman satulaa. Eka tietty kävelin ja sen jälkeen aloin ravata ja laukata. Sitten sain päähäni mennä ihan pellon päähän ja laukata takaisin. Ekalla kerralla tultiin aika rauhassa, mutta Mappe olisi halunnut mennä kovaa xD  sitten tultiin pari kertaa vielä, ja haimme satulan. Sitten vedimme siellä pellolla niin kovaa kuin lähti. Eihän se kovaa päässyt mutta veti kuitenkin nelitahtista laukkaa :) Niin, ja pari kertaa se alkoi kiljua kimeesti kun innostu niin paljon xD  Ella kuvaili :D   Mappe rupesi välillä ravissa vähän rentoutumaan, mikä on ihan hyvä. Oikeaan ohjaan se roikkui yhä edelleen aivan sairaasti, vaikka yritin parhaani mukaan olla jäämättä itse kiinni ja irrottelin kuolainta aikalailla. Sitten, tänään (28.1) kävin Kingillä hangessa. Ensin kävelin, ja sen jälkeen ravailin ensiksi ihan suoraan. Tämä rupesi kiihdyttelemään hurjasti, joten yritin saada sihen konrtollia tekemällä paljon voltteja ja kaarroksia. Kyllä se